Yrittäjän upea etiikka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tapasin joku aika sitten jo pitkään tuntemani yrittäjän ja juttelimme hänen yrityksensä näkymistä. Keskustelun myötä tulin vakuuttuneeksi, että yrittäjä tarvitsee tuekseen sellaista osaamista, mitä en ainakaan itse edusta ja mitä tuskin löytyy yrittäjän lähipiiristä. Muutamien vaiheiden jälkeen juttelin toisen yrittäjän kanssa. Häntä en ollut aikaisemmin tuntenut, mutta minulle oli suositeltu häntä luottavana pitämältäni taholta. Totesin, että hän voisi olla juuri oikea henkilö auttamaan ensin mainittua yrittäjää.

Yrittäjät tapasivat toisensa ja tutustuivat sekä toisiinsa että aikaisemmin mainitsemani yrittäjän ajankohtaisiin haasteisiin. Molemmat vakuuttuivat, että he yhteistyössä voisivat hyvinkin todennäköisesti löytää toimivan tavan edetä asiassa. Tämä uusi tuttavuus laati tapansa mukaan tarjouksen yhteistyöstä. Tarjous oli laadittu toimialalla vallitsevan käytännön ja yrittäjän omien periaatteiden mukaisesti.

Tässä tapauksessa ostajan roolissa ollut ja jo pitkään yrittäjänä toiminut piti tarjousta muuten hyvänä, mutta sen ehdot eivät olleet hänen periaatteidensa mukaisia. Kauppahinta sinällään olisi ollut hyväksyttävissä, mutta ehtoihin liittyi menettelytapoja, jotka ovat vastoin hänen periaatteitaan. Hän ei voinut hyväksyä tarjousta.

Mainitussa tapauksessa molemmilla yrittäjillä oli omat periaatteensa ja he myös toimivat niiden mukaisesti. Tarjouksen hylkäämiseen todennäköisesti molemmat ovat hieman pettyneitä ja pettymykseen on hyvä syy. Yhteistyön jatkuminen olisi mitä todennäköisimmin edistänyt molempien yrittäjien liiketoimintaa. Toisaalta me kaikki olemme sikäli onnellisia, että molemmat yrittäjät toimivat oman etiikkansa mukaisesti ja minusta on upeaa, että he näin menettelivät. Kummankaan periaatteista en löydä mitään vikaa. Kaikki tapahtumaan vaikuttaneet periaatteet ovat enemmän tai vähemmän yleisesti käytössä eikä niitä voida moittia. Yrittäjät tekivät omasta mielestään oikean ratkaisun. On oikein toimia oman etiikkansa mukaisesti. Yrittäjillä on upea etiikka. Näin on hyvä.

 

Juha Tall

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*